Haku

Kirjassa ollaan luonnon puolella (aikuisten tietokirjallisuus)

Muokattu: 6.4.2021
Hakutulos 1

Ajasta ja vedestä Näytä tarkat tiedot

Um tímann og vatnið, suomi
Louna-kirjastot

arina ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta ihmiskunnan menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Islantilainen Andri Snar Magnason tapaa johtavan ilmastoasiantuntijan, joka pyytää häntä kirjoittamaan kirjan ilmastonmuutoksesta. Eikö se ole tutkijoiden tehtävä? hän kysyy, ja tutkija vastaa, että ihmiset ymmärtävät tarinoita, eivät numeroita. Mutta millaiset sanat riittäisivät käsittelemään tämän suuruusluokan ongelmia?

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Louna-kirjastot

Vuonna 1845 Henry Thoreau ryhtyi kuuluisaan kokeiluunsa: hän muutti Walden-järven rannalle keskelle metsää, omin käsin rakentamaansa vaatimattomaan mökkiin. Hän halusi selvittää, miten elää yksinkertaisimmin ja aidoimmin. Elintasoaan vapaaehtoisesti alentava Thoreau oli kummajainen 1800-luvun Yhdysvalloissa, edistyksen kynnyksellä. Näistä kokemuksista ja ajatuksista muun muassa elämänfilosofiasta, henkisyydestä, itsensä kehittämisestä, valinnanvapaudesta, yhteiskunnasta, luonnosta, taloudesta ja yksinäisyydestä syntyi kirja Walden. Kirjalla on ollut suuri vaikutus yhteiskunta- ja moraalifilosofiaan. Sitä pidetään nykyään myös luontokirjallisuuden ja ympäristöajattelun perusteoksena. Uudessa suomennoksessa täydennetään aiemman käännöksen vajeita, selkeytetään käsitteitä ja annetaan tarvittavaa taustatietoa.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Kirja
Willamo, Heikki, valokuvaaja, kirjoittaja ; Saksa, Perttu, kirjoittaja
2020
Louna-kirjastot

"Sateentuhruisen päivän jälkeen taivas kirkastuu ja illasta tulee satumainen. Märkä metsä hohtaa ja kimaltaa. Palokärjen huudot saattelevat kulkuani, illan hämärtyessä viheltää varpuspöllö. Pyhän kosketus on läsnä. Tämän lähemmäksi sielunmetsääni en pääse.”
Metsä minussa on retrospektiivinen katsaus valokuvataiteilija Heikki Willamon metsäaiheiseen tuotantoon. Willamo on samonnut eteläsuomalaisia metsiä koko 40-vuotisen uransa ajan. Uusi kirja kertoo hänen pitkästä tiestään metsän valokuvaajana. Tutkimustiedon ja Willamon omien kokemusten pohjalta teos piirtää kertomuksen suomalaisesta metsästä ja sen asukkaista tiaisista aina karhuun asti.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Kirja
Ohtonen, Kimmo, kirjoittaja, valokuvaaja
2017
Louna-kirjastot

Metsät ovat Suomen tärkein luonnonvara ja koti tuhansille eliölajeille. Ihmisten henkisen hyvinvoinnin lähde, tarujen ja myyttien maailma.Metsäkansan tarina on matka lukuisten metsän asukkien valtakuntaan. Kirja kertoo metsiemme tarinan tiettyjen lajien kautta: miten niiden elinolosuhteet ovat muuttuneet ja miltä tulevaisuus näyttää. Nämä eläinlajit heijastelevat maamme metsien todellisuutta - myös sitä, miten metsäluonnon monimuotoisuus on köyhtynyt rakennemuutosten ja metsäteollisuuden intressien takia.Jotkut aikoinaan runsaslukuiset lajit, kuten töyhtötiainen, hömötiainen ja kuukkeli, ovat vaarantuneet ja hävinneet tietyiltä alueilta kokonaan. Toiset uhanlaiset lajit, kuten huuhkaja, kanahaukka ja susi, vuorostaan osoittavat, miten sopeutuva luonto on suurempienkin muutosten edessä.Kirjan tarina etenee Kimmon henkilökohtaisen matkan kautta: hän kiertää lapsuudestaan tuttuja metsiä vuoden ajan taltioiden näkemäänsä kuvin ja sanoin. Lukija pääsee matkalle Uudenmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Kainuun metsiin: talousmetsiin, korpimetsiin ja vanhoihin metsiin. Kirjan metsät heijastavat koko Suomen metsäluonnon moninaisuutta ja rikasta lajistoa.Miten voimme pelastaa tuhansia vuosia maamme metsissä eläneet lajit, jotka uhkaavat kadota elinaikanamme? Haluammeko tehdä niin? Ihminen muuttaa teoillaan luontoa joka päivä, mutta voiko luonto vielä muuttaa meitä?

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Louna-kirjastot

Hiljainen hämäläisjärvi nousi otsikoihin, kun paikalliset maanomistajat ja luonnonsuojelijat kohtasivat toisensa lintujärven rantamilla vuonna 1979. Oli syntynyt ensimmäinen luonnonsuojeluhanke, jonka käänteitä seurattiin tiedotusvälineissä. Koijärvi vie ajatukset kaivinkoneeseen kahliutuneisiin luonnonsuojelijoihin, kiivaaseen sananvaihtoon ja poliisivartioihin. Vaikka sana on tuttu, alkaa sisältö hämärtyä. Mitä Koijärvellä oikein tapahtui ja miksi? Miksi Suomen hallitus otti kantaa tähän järvenkuivatushankkeeseen? Entä mitä tapahtumista seurasi? Toimittaja Marja-Leena Salo avaa kirjassaan järvenkuivatushankkeen syitä, kiistoja ja seurauksia. Kirjaan on myös haastateltu tapahtumien keskipisteessä olleita henkilöitä: paikallisia maanomistajia, poliisia ja nimismiestä, ympäristöviranomaisia ja ympäristönpuolustajia, mm. Ville Komsia ja Osmo Soininvaaraa. Keskeistä aineistoa on valokuvaaja Seppo Pessisen yli sata lehtikuvaa. Forssan Lehden valokuvaajana hän oli paikalla, kun Koijärvellä tapahtui.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Kirja
Taskinen, Juha, valokuvaaja, kirjoittaja
2019
Louna-kirjastot

Juha Taskinen ikuisti kameralla ensimmäisen saimaannorppansa kesällä 1979. Sulkimen räpsähdyksestä käynnistyi elämäntyö, joka sai suomalaiset rakastumaan tähän sympaattiseen, uhanalaiseen hylkeeseen ja saimaannorppakannan nelinkertaistumaan neljässä vuosikymmenessä.

Kyseessä on Taskisen palkitun ja ylistetyn Saimaa-trilogian päätös ja huipentuma. Nimensä mukaisesti se on myös Taskisen jäähyväiset Saimaan omalle hylkeelle, sillä hän on päättänyt ryhtyä päätoimiseksi kalastajaksi norpille turvallisilla pyydyksillä. On toisten vuoro jatkaa saimaannorpan asianajajana, mutta ystävyys jatkuu.

Tallennettuna:
Hakutulos 7

Varovainen matkailija Näytä tarkat tiedot

Den försiktiga resenären, suomi
Kirja
Mazzarella, Merete, kirjoittaja ; Rintamäki, Raija, kääntäjä
2019
Louna-kirjastot

Matkoja ja paluita

"Tämä kirja käsittelee matkustamista, matkustamisen merkitystä, erilaisia tapoja matkustaa. Ennen muuta se käsittelee paluuta - ei pelkästään kotiin vaan myös muihin paikkoihin. - - Samalla matkustan myös ajassa, takaisin aikaisempiin elämänvaiheisiin, sellaisten ihmisten luokse joita ei enää ole."

Merete Mazzarellan uudessa kirjassa matkustetaan, mutta se ei ole matkakuvaus sanan varsinaisessa merkityksessä. Mazzarella kertoo pikemminkin tavasta elää ja kappaleista omaa elämänmatkaansa. Tärkeitä teemoja teoksessa ovat paluu ja toisto. Kerrontaan nivoutuu muistoja entisestä. Mazzarella luotaa matkojen ja muuttojen sävyttämiä lapsuusmuistojaan diplomaatin tyttärenä, kuvaa turismin kehittymistä ja pohtii matkustamisen merkitystä filosofien ja kirjailijoiden ajatuksista ammentaen. Matkailun yhteydet itse elämään kiteytyvät aforistisiksi mietelmiksi. Mazzarella tarjoaa esseististä pohdiskelua matkustamisen eri puolista sekä mainioita tuokiokuvia matkoilta.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Louna-kirjastot

Pentti Linkola on ollut näkyvin ja kuuluvin ekologisen elämänmuodon puolestapuhuja Suomessa. Hänen puheenvuoronsa, artikkelinsa ja kirjansa ovat havahduttaneet ja innostaneet mutta myös nostattaneet rajua kritiikkiä. Omalla elämäntavallaan ja valinnoillaan Linkola on antanut vaikuttavaa katetta ajatuksilleen, joita ei ole voitu sivuuttaa eikä vaientaa. Miten Pentti Linkola, Helsingin Yliopiston rehtorin poika, sotienvälisen suomalaisen akateemis-poliittisen eliitin jälkeläinen, päätyi kalastajaksi ja ajattelijaksi, jonka tuntee koko Suomen kansa? Kokenut journalisti Riitta Kylänpää on kirjoittanut elämäkerran, joka perustuu Linkolan kirjeenvaihtoon ja päiväkirjoihin sekä laajoihin haastatteluihin.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Louna-kirjastot

Mihin hiilijalanjälkemme meidät vievät?

Palkittu kirjailija JP Koskinen on ollut aina intohimoisen kiinnostunut säästä ja säätilojen tarkkailusta. Vesiliirtoon lopahtaneet hiihtolenkit innoittivat matemaatikon koulutuksen saaneen tilastofanin pitämään jo 1990-luvulla pedanttia sääpäiväkirjaa. Sitä tulkiten ja vankkaa nykytutkimustietoa hyödyntäen JP Koskinen avaa keskeisimmät ilmastonmuutoksen liittyvät faktat, kiistat ja tulevaisuuden skenaariot. Mukaansatempaavan pienen kirjan lukemisen jälkeen maailma ei näytä enää samalta kuin ennen.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Kirja
Jokiranta, Anssi, valokuvaaja ; Juntti, Pekka, kirjoittaja ; Ruohonen, Anna, kirjoittaja ; Räinä, Jenni, kirjoittaja
2019
Louna-kirjastot

Metsäkirja uudelle sukupolvelle.

Suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Metsistämme valtaosa on talousmetsää, jossa hakkuut ovat ennätysmäisen suuret. Miten tähän on tultu? Vetävästi kirjoitettu teos ehdottaa vaihtoehtoja "puupelloille" ja pohtii yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millaista suomalainen metsä voisi olla tulevaisuudessa - sellainen metsä, josta hyötyvät niin kansantalous kuin elintilastaan taisteleva helmipöllökin.

Kirjan kuvat ovat Lapin Kansan valokuvaajan Anssi Jokirannan.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Louna-kirjastot

Risto Isomäen kirja käy tiiviisti ja yleistajuisesti läpi, miten voimme vähentää
päästöjämme tavoin, jotka samalla pitävät meidät terveempinä ja pidentävät elämäämme.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Louna-kirjastot

Arvostettu ekologi, Suomen kansainvälisesti tunnetuin tutkija pohtii ympäristömuutoksia havainnollisesti ja yleistajuisesti. Hän selvittää, miksi monet eläinlajit käyvät yhä harvinaisemmiksi ja miksi luonnon monimuotoisuutta kannattaa suojella. Kiehtova teos avautuu myös ekologiaan perehtymättömille.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Louna-kirjastot

Meribiologi Jessica Haapkylä oli Jean-Michel Cousteaun filmiryhmän jäsenenä Alaskassa vuonna 2004. Ilmastonmuutoksesta ei tuolloin juuri puhuttu, vaikka merkkejä ikiroudan sulamisesta näkyi jo.

2010-luvun loppupuolella Haapkylä päätti tutkia, mitä pohjoisille merille oikein on tapahtumassa. Hän matkusti Huippuvuorille ja Grönlantiin ja selvitti, kuinka eteläiset merieliöt tunkeutuvat pohjoisille vesille ja syrjäyttävät arktisia lajeja.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Kirja
Haataja, Antti, kirjoittaja, valokuvaaja
2018
Louna-kirjastot

Lapin luonnon taika sanoin ja kuvin.

Pohjoinen vie lukijan keskelle Saamenmaata, sen huikeaan luontoon ja elämään vuodenkierrossa. Kirja kertoo tarinan suurten vaellusten muovaamasta ekosysteemistä, jossa porolla, sopulilla, sääskellä, lohella, valailla, muuttolinnuilla ja suurpedoilla on suuri rooli maiseman muokkaajina. Alkuperäiskansalle pohjoinen merkitsee elettyä elämää, ja luonnon kauneus kytkeytyy paimentolais- ja luontaiselinkeinojen harjoittamiseen.

Pohjoinen maisema muuttuu: ihmisen aikakausi näkyy tuntureilla ja Jäämerellä. Ympäristön pirstaloituminen, ilmastonmuutos ja saamelaisen identiteetin muovautuminen eri tahojen paineessa muuttavat näkymiä. Saamenmaan faunassa näkyy muutos, joka on viimeisen 150 vuoden aikana ollut hyvin nopea.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Louna-kirjastot

Rakastetun luontodokumentaristin vetoomus planeettamme puolesta
Yksi elämä, yksi planeetta on aikamme tunnetuimman luonnontieteilijän Sir David Attenborough'n näkemys viisaamman tulevaisuuden turvaamiseksi, yhdessä luonnon kanssa.

Sir David Attenborough (s. 1926) on maailman tunnetuin luontodokumenttien ohjaaja ja juontaja. Suomessa Attenborough tuli tunnetuksi Avara Luonto-tv-ohjelman dokumenteista jo 1980-luvulla. Yksi elämä, yksi planeetta on 94-vuotiaan luonnontieteilijän ja maailmanmatkaajan kirjallinen testamentti sekä näkemys tulevaisuutemme turvaamiseksi. Kirja on kirjoitettu yhdessä dokumenttiohjaaja Jonnie Hughesin kanssa WWF:n avustuksella, ja sen yhteydessä julkaistaan A Life on Our Planet -dokumenttielokuva.

Tallennettuna: