Haku

Kirja sijoittuu kartanoon tai tehdasmiljööseen (aikuisten kirjoja)

Muokattu: 26.2.2021
Hakutulos 1
Kirja
Vanha-Similä, Maria, kirjoittaja
2017
Louna-kirjastot

Muistitietotutkimus tuo tekstiiliteollisuuden arjen lähelle lukijaa. Haastattelu- ja arkistoaineistojen sekä valokuvien avulla muodostuu moniääninen kuva tehdasyhteisön työntekijöiden sekä heidän perheidensä elämästä.

Perheiden arki oli työntäyteistä, sillä yleensä molemmat vanhemmat työskentelivät tekstiiliteollisuudessa. Lastenhoito vaati monenlaisia järjestelyjä ja usein myös isien tavallista aktiivisempaa roolia. Monet työntekijät asuivat yhtiön asunnoissa ja ottivat osaa yhteiseen vapaa-ajantoimintaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Kirja
Vartiainen, Jyri, kirjoittaja
2020
Louna-kirjastot

Kolme lasta viettää kesänsä varastelemalla herkkuja kaupasta, pelaamalla kolikkopelejä ja vaeltelemalla samoja reittejä kotikaupungissaan. Tehtaan piippu tupruttaa savua, vanhan raviradan puiset penkit lahoavat, heidän salamajansa alla vilistää rottia, vaikka kukaan ei ehkä niitä ole nähnyt. Aikuiset ovat jossain kaukana silloinkin kun he istuvat viereisessä huoneessa.

Seuraa toinen kesä ja kolmas. Tulee uusia kavereita, uusia haluja, mutta samat paikat, sama kuumuus, sama päämäärättömyys vallitsee, ja kukaan ei oikeastaan tiedä miksi tätä kehää kierretään.

Jyri Vartiaisen neljäs romaani Kolme kesää on herkkä tarina lapsuudesta ja siihen liittyvästä melankoliasta.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Louna-kirjastot

Mestarillisen juonenkuljetuksen keskiössä on salaisuuksia kätkevä vanha kartano, valheiden verkkoon kiedottu orpotyttö ja nuori nainen, joka joutuu keskelle pahaenteistä peliä.

Orpotyttö Beth Soames on 14-vuotias, kun hänet tuodaan Averellin perheen hoiviin. Uusi koti, Raven Hall, on komea kartano Itä-Englannin syrjäseuduilla, ja uusi perhe toivottaa hänet lämpimästi tervetulleeksi.

Beth ystävystyy nopeasti perheen saman ikäisen tyttären Ninan kanssa, ja vähitellen hän alkaa tuntea todella olevansa osa Averellin perhettä. Kunnes häntä pyydetään osallistumaan pieneen harmittomaan roolileikkiin...

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin rahaton näyttelijätär Sadie Langton saa erikoislaatuisen työtarjouksen. Hänen tulee esittää juhlavierasta syrjäisessä kartanossa järjestettävässä tilaisuudessa.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Louna-kirjastot

Kaunis Edith tulee keskiluokkaisesta taustasta. Kun Uckfieldin markiisin perijä Charles Broughton kosii, myöntyy Edith hetkeäkään epäröimättä. Mutta onko hän rakastunut Charlesiin vai tämän titteliin ja yläluokan elämään?

Downton Abbeyn luojan tarkkanäköinen romaani on kirpeä satiiri modernin brittiläisen yläluokan elämästä.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Louna-kirjastot

Järkevää ja leiskuvaa Jenny Malmströmiä eivät kovat ajat ole murtaneet. Nuorena leskeksi jäänyt rovastin tytär on mukana Rouvainyhdistyksessä, joka kerää varoja hyväntekeväisyyteen ja Kansankirjaston perustamiseen järjestämällä naamiaisia ja rusettiluisteluja.

Turun seurapiireissä Jenny tutustuu puuvillatehtaan johtajaan Fredrik Barkeriin ja uudistusmieliseen Kosti Vanhaseen. Seuraa mustasukkaisuutta ja vetävää kolmiodraamaa.

Puuvillatehtaan varjossa sijoittuu 1800-luvun loppuun ja aloittaa Puuvillatehdas-sarjan. Se kuvaa itsenäisen leskirouvan elämää aikana, jona säätyläisyhteiskunta natisee teollistumisen myötä liitoksissaan, työväenliike nousee ja naiset vaativat Canthin hengessä tasa-arvoa.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Louna-kirjastot

Murhaavan jännittävä kartanoviikonloppu Agatha Christien tapaan. Maaseudun rauhassa tehdään murha. Onneksi paikalla on myös mestarisalapoliisi Hercule Poirot, jonka pienet harmaat aivosolut paljastavat mysteerin. Pilke silmäkulmassa ja Agatha Christien hengessä jatkuvat Hercule Poirotin tutkimukset.

Kesään 1929 sijoittuvassa tarinassa Lady Athie Playfordilla on mielessään yllätys, kun hän on kutsunut taloonsa muiden vieraiden lisäksi mestarisalapoliisi Hercule Poirotin ja Scotland Yardin etsivän Edward Catchpoolin. Ihan sellaista yllätystä kuin mitä sitten tapahtuu, ei emäntä kuitenkaan ollut tarkoittanut.

Rakkaus,viha ja ahneus ovat resepti klassiseen salapoliisiromaaniin, jossa murhaaja löytyy suljetun piirin sisäpuolelta. Ihmismielen kummallisuudet saavat selityksen joka on, eh bien, lopultakin yksinkertainen kun sankarimme Hercule Poirot sen meille paljastaa.

Kirjan voi lainata myös äänikirjana.

Tallennettuna:
Hakutulos 7

Piiraan maku makea Näytä tarkat tiedot

The sweetness at the bottom of the pie
Louna-kirjastot

Eletään vuotta 1950. Yksitoistavuotias Flavia de Luce asuu leski-isänsä ja kahden isosiskonsa kanssa suvun rapistuvassa kartanossa Buckshawissa Englannin maaseudulla. Flavia rakastaa kemiaa ja arvoitusten ratkomista. Siskojaan hän vihaa.

Flavia de Luce -dekkareita on ilmestynyt suomeksi jo kaikkiaan kymmenen osaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Louna-kirjastot

Kyseenalaiset intohimot paljastuvat kartanonväen hyvien tapojen takaa. Sternen perhe asuttaa dowtonabbeymaista kartanoa Englannin maaseudulla. On perheen tyttären Emeraldin syntymäpäivä, mutta vieraat tuovat mukanaan huonoja uutisia. Lähistöllä on tapahtunut junaonnettomuus, ja kartano on määrätty majoittamaan selviytyjiä.

On synkkä ja myrskyinen yö. Juhlaväki illallistaa salissa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, samalla kun ryysyinen joukko kolmannen luokan matkustajia liikuskelee levottomasti ja uhkaavana pitkin taloa. Mutta keitä nämä matkalaiset oikein ovat?

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Louna-kirjastot

Eletään 1920-luvun loppupuolta, ja pohjalaisessa pikkukylässäkin aletaan pikku hiljaa nähdä suuren maailman ihmeitä kuten vaikkapa automopiilejä. Naiseksi varttunut Elli lähtee toisen kylän lakkitehtaaseen töihin ja tutustuu samassa pihapiirissä liikuskeleviin turkisvärjäämön miehiin, erityisesti erääseen tiettyyn Asseriin. Ja parihan heistä tuota pikaa tuleekin.

Asserin mieli polttaa kaupunkiin, oman yrityksen omistajaksi. Elämä ei järjesty kuitenkaan aivan toiveiden mukaan. Tosin tuvan nurkkaan ilmestyy radiovastaanotin ja muitakin uuden ajan ihmeitä, mutta Ellillä riittää silti huolta perheen toimeentulosta - ja pikkusiskon odottamattomasta saapumisesta kaupunkiin.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Louna-kirjastot

FT Liisa Lagerstam on kirjoittanut mukaansatempaavan kuvauksen kotikartanonsa Laukon elämästä ja Kurkien suvun vaiheista kuohuvalla 1600-luvulla. Laukon herran päähenkilö on kartanonherra ja aatelismies Gabriel Kurki, jonka elämänvaiheiden kautta avautuu vivahteikas kuvaus suomalaisen kartanon arkielämästä suurvalta-ajalla.

Lagerstam avaa uudenlaisia näköaloja menneisyyden miehen elämään, jossa sodan ja politiikan rinnalle nousevat kunnian, isyyden ja hengellisyyden kysymykset. Lagerstam käyttää asiakirjojen ja kirjeiden lisäksi maalauksia ja piirroksia Kurjen elämäntarinan selvittämiseen. Kirjan tyylikkäästä nelivärikuvituksesta rakentuukin oma kiehtova matkansa 1600-luvun maailmaan ja kulttuuriin.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Louna-kirjastot

Kristiina Vuori kertoo oman tulkintansa keskiaikaisesta kolmiodraamasta, Elinan surma -balladista.

Laukon avainpiika Kirsti odottaa lemmittynsä kosintaa. Mutta Klaus Kurki tuokin kartanoonsa uuden nuorikon. Salliiko Kirsti unelmiensa särkyvän?

Kirja on saatavissa myös äänikirjana.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Louna-kirjastot

Osittain tositapahtumiin perustuva romaani kuvaa ""kahden kerroksen väkeä"" ja lähihistoriaamme hämäläisen kartanomiljöön tapahtumien kautta. Kotkansilmä on kahden vahvan naisen ja nuoren tytön kasvukertomus 1950-luvun Suomessa, jossa säätyerot alkavat murtua ja naisen asema vähitellen muuttua.

Värikään kartanoelämän sekä vuoden kiertoon liittyvien töiden ja juhlien kuvaus jatkuu myös sarjan seuraavissa osissa Kotkansilmän perintö (2008) ja Kotkansilmän uusi loisto (2009).

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Louna-kirjastot

Valkea kuin uni aloittaa Urajärven kartanoon sijoittuvan sarjan. Sarjan muut osat ovat Lily (2002) ja Kartanon tiellä (2006).

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Louna-kirjastot

Tyynelän perhe on kasvanut lasitehtaan varjossa. Jussia - sisarusparven vanhinta - kierrätetään tehtaalla eri tehtävissä. Kun muut kehittyvät taidoissa, kasvaa Jussi vain ikää. Mutta maailman hän näkee yksityiskohtaisemmin ja terävämmin kuin muut.

Jussin siskoilla on omat elämänsä ja huolensa. Helmi käy tehtaalla töissä, mutta kaipaa takaisin hetkiin, joihin ei voi enää palata. Kiivasluonteisella Raililla taas on Helsingissä menneisyys, jota hän ei tajua edes piilotella. Hänestä maailmassa pärjää, jos vain on tarpeeksi tahtoa.

Kirjan voi lainata myös mp3- tai e-äänikirjana.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Louna-kirjastot

Omaelämäkerrallinen romaani kuvaa työläispojan, Samuel Oinon, nuoruutta ja kehitysvuosia. Taustana sisällisssodan jälkeisen suomalaisen yhteiskunnan murros.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Louna-kirjastot

Soili Ojanen Tammelan kirjastosta vinkkaa:

Pasi Kangas on kotoisin Törmälästä, paikkakunnalta, jossa vaneritehdas on kaiken keskipiste. Elämässään pitkälle edennyt Pasi saa tehtäväkseen tutun tehtaan lakkautuksen ja irtisanomisten hoitamisen. Selvää on, että joukossa on tuttuja ihmisiä. Heistä tutuimpana Janne, jonka kanssa on nuoruudessa kuunneltu yhdessä Metallicaa. – Minä tunnen sen Pasi Kaupin. Tunnen oikein hyvin ja voin sanoa, että se on reilu mies.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Louna-kirjastot

Soili Ojanen Tammelan kirjastosta vinkkaa:

Sodanjälkeisen Britannian pikkupaikkakunnalla on rapistuva kartano, joka aikanaan on ollut paikkakuntansa keskus. Lääkäri Faraday, jonka silmin tarinaa kerrotaan, on hyvin kiinnostunut kartanosta, oman menneisyytensäkin kautta. Kartanossa asuu leskirouva kahden aikuisen lapsensa kanssa, kaikki tavalla tai toisella elämän kolhimia.

Romaanissa on goottilaisen kauhun elementtejä modernissa muodossa: sukusalaisuuksia, mielisairautta ja yliluonnollisia tapahtumia. Toisaalta kirja kertoo yhteiskunnan muutoksesta ja tarjoaa myös psykologista jännitystä. Vieras kartanossa on monitahoinen lukupaketti.

Tallennettuna: