Kirjautuminen ja aineistojen haku eivät tällä hetkellä toimi. Pahoittelemme palvelukatkosta. Ongelmaa korjataan parhaillaan. Lisätietoja löydät etusivun Ajankohtaista-osiosta.

Haku

Kirjassa eletään poikkeuksellisia aikoja (aikuisten kirjoja)

Elämä poikkeuksellisissa olosuhteissa on tullut meille kaikille tutuksi viimeisen vuoden aikana. Siksi aloitamme yhteisen lukumatkamme tällä haastekohdalla.

Sodat, nälänhädät, erilaiset onnettomuudet ja luonnonkatastrofit pakottavat sopeutumaan poikkeusoloihin. Samoin henkilökohtaiset tragediat, kuten erot, sairaudet tai läheisen kuolema ovat poikkeuksellisia aikoja, joita kirjallisuudessakin käsitellään paljon.

Haastekohtaan sopivat myös kirjat, joissa eletään ihania ja onnellisia aikoja. Erityistä taikaa voi olla rakastumisessa, vauvan syntymässä tai vaikkapa mahtavassa matkassa.

Millä kirjalla sinä haluat aloittaa uuden vuoden?

Muokattu: 29.3.2021
Hakutulos 1
Louna-kirjastot

Katkeroitunut tuomari viettää eläkepäiviään pienessä kylässä Himalajalla ainoana seuranaan kokki ja irlanninsetteri. Hänen yksitoikkoinen elämänsä järkkyy, kun ovelle saapuu nuori Sai, orvoksi jäänyt tyttärentytär, jota hän ei ole koskaan nähnyt. Samaan aikaan kokin poika Biju etsii onneaan New Yorkissa. Laittomana siirtolaisena hän kulkee kurjasta ravintolapestistä toiseen. Loistava tulevaisuus elää vain isän haaveissa. Kansallismielisten kapinan myötä myös elämä Himalajalla syöksyy kaaokseen. Jokainen joutuu tekemään oman valintansa.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Louna-kirjastot

Kirja kertoo ihmisten valinnoista, uskollisuudesta ja uskottomuudesta, sopeutumisesta tai sopeutumattomuudesta maassa, jonka kohtalona on joutua miehittäjien armoille. Romaanissa liikutaan 1930-luvulta 1960-luvulle, terrorin ja rauhan vuosina.

Kun kyyhkyset katosivat on Viron lähihistoriaa ja Euroopan kahtiajakoa käsittelevän Kvartetti-sarjan kolmas osa. Edelliset osat ovat Stalinin lehmät ja Puhdistus.

Kun kyyhkyset katoavat löytyy Louna-kirjastoista myös CD-äänikirjana.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Louna-kirjastot

Alkukesällä 1945 viisi naista lähtee norjalaiselta vankileiriltä kotimatkalle läpi poltetun Lapin. Naiset eivät kysele toisiltaan, miksi lähtivät saksalaisten matkaan. Kaikki eivät ymmärrä sitä itsekään. Toinen maailmansota on loppumassa, ja se mikä oli hyväksyttyä vielä eilen, on tänään muuttunut taas kielletyksi. Millaisilta poikkeusaikana tehdyt valinnat vaikuttavat rauhanajan valossa? Millaisia ovat hetket, joina peruuttamattomia päätöksiä tehdään? Millaista on palata takaisin tietäen, että kukaan ei halua ottaa vastaan?

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Louna-kirjastot

Sotavuodet ovat täynnä hämmästyttäviä sattumia, mieleenpainuvia rakkaustarinoita ja poikkeuksellisia ihmiskohtaloita, joita ansioitunut historioitsija Mikko Porvali on koonnut Rautasormus-kirjaan. Lukemattomat suhteet särkyivät sotavuosien mullistuksissa, mutta lukemattomia myös syntyi. Rakkauden lisäksi Rautasormus kertoo ystävyydestä, kiintymyksestä, perhesuhteista ja kiitollisuudesta - tarinoita, jotka ansaitsevat tulla kerrotuksi, vaikka ne yleensä historiankirjoissa ohitetaankin.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Louna-kirjastot

Suomi on ajautunut umpikujaan. Maa on jakautunut rikkaaseen Etelään ja köyhään Pohjoiseen. Kuntarajat on vedelty miten sattuu, palvelut puristettu kasvukeskuksiin ja maaltamuutolle pantu piste hallituksen päätöksellä. Helsinki ei enää halua maalaisia vaivoikseen. Lopulta lappilaisten kuksa menee nurin, ja korvesta nousee nyrkki. Pohjois-Suomi julistautuu itsenäiseksi.

Alkaa sisällissota. Oula on poromiesten päällikkö, Saamen vapautusrintaman komentaja. Helsinkiläistyneellä alikersantti Jesse Purolalla puolestaan on alaisinaan tositeeveen kasvattamat lähiöjermut. Kun pöly laskeutuu, tapahtumat ovat jättäneet jälkensä koko kansakuntaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Louna-kirjastot

Kaupungissa puhkeaa yllättäen suuri sokeusepidemia. Syytä sairauteen ei tiedetä, yhtäkkiä ihmiset vain alkavat nähdä kaiken kirkkaan valkoisena. Hallitus reagoi nopeasti: sokeuteen sairastuneet ja heidän kanssaan lähikontaktissa olleet vielä näkevät toimitetaan eristykseen vanhaan hylättyyn mielisairaalaan. Sokeille luvataan toimittaa ruokaa päivittäin, mutta ei muuta. Armeija valvoo portilla, ja karkuun yrittävät ammutaan. Sokeita tuodaan jatkuvasti lisää, kunnes rakennus on ääriään myöten täynnä. Sisällä rakennuksessa alkaa täysi kaaos, kun toisiinsa törmäilevät sokeat yrittävät selvitä jokapäiväisestä elämästään. Syntyy valtaa tavoittelevia voimaklikkejä, ja rankka eloonjäämistaistelu on valmis.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Louna-kirjastot

Pohjois-Ruotsissa lähellä Norjan rajaa Lulejoessa on tuhka tiheässä vesivoimaloita, joiden padot vangitsevat mahtavia vesimassoja. Kiivaan runsassateisen jakson jälkeen tapahtuu jotain, minkä ei pitänyt koskaan olla mahdollista: padot murtuvat, ja kuin tyhjästä nousee korkea märänharmaa seinä, joka liikkuu. Veden kahlitut voimat ryntäävät vapauteen kohti kaukana odottavaa merta. Veden viemää marssittaa tuon jokitsunamin tielle kourallisen ihmisiä. Heidän maailmansa, ja joskus he itsekin, huuhtoutuvat ikuisesti pois. Veden viemääon ruotsalainen ja mikaelniemimäinen katastrofiromaani. Se tapahtuu yhtenä kohtalokkaana päivänä Norrbottenin saloilla. Sen tempo ja kiihkeys salpaavat hengityksen.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Louna-kirjastot

Novellikokoelmassa kuvataan ihmisiä ääriolosuhteissa tai välitiloissa, joissa aiemmat pelisäännöt eivät enää päde. Kuolemat, menetykset tai muut kauhut pakottavat novellien päähenkilöt tekemään tiliä elämästään ja miettimään, mitä he perimmiltään ovat, haluavat ja uskovat. Nam Le syntyi Vietnamissa mutta eli lapsuutensa ja nuoruutensa Australiassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Louna-kirjastot

Ensimmäistä kertaa vuonna 1958 suomeksi julkaistun Kaksi naista -romaanin päähenkilöt ovat äiti ja tytär, jotka ovat paenneet toisen maailmansodan jaloista Roomasta Ciociarian vuoristoseudulle. Äiti, Cesira, on leskeksi jäänyt kaupanpitäjä ja hänen 17-vuotias tyttärensä Rosetta on vielä naiivi, vakaan uskonnollinen ja enkelimäisen kaunis olento. Äiti ja tytär onnistuvat juuri ja juuri selviytymään sota-ajasta, mutta onnettomuus kohtaa heitä paluumatkalla Roomaan. Vetäytyvien sotilaiden hyökkäys ja sen traumatisoivat yksityiskohdat vaikuttavat Rosettaan peruuttamattomasti.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Louna-kirjastot

Hunanin maakunnan häikäisevän kauniissa maisemissa lähetyssaarnaajat pyrkivät levittämään kristinuskoa ja lukutaitoa. Perinteiden ja levottomuuksien puristuksessa elävät ihmiset kaipaavat muutosta.

Sveitsiläinen Johann Caspar Wolff kirjaa lähetyssaarnaajien kokemuksia ja elämää. Kiinan ja Japanin välille syttyy sota ja Johann joutuu kirjoittamaan asioista, joista ei olisi koskaan halunnut kirjoittaa. Hänen Nankingin verilöylystä pelastamansa teinityttö Liu Chin-chin ei ole ainoa, jonka elämän sota muuttaa pysyvästi.

J. Pekka Mäkelä (s. 1962) on helsinkiläinen kirjailija, suomentaja ja musiikintekijä. Hunanin tapahtumat perustuvat Mäkelän kummitädin Helvi Södermanin aitoihin päiväkirjamerkintöihin.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Louna-kirjastot

Vanhan Kuningaskunnan Ranska on kurjuuden, ylellisyyden, kunnianhimon, nälän ja petosten noidankattila. Isidore Boreal on kasvanut valheessa ja hulluudessa. Marie-Constance de Boucard on piehtaroinut himossa ja silkissä. Markiisi de Sade on elänyt demoniensa vankina. Kun vallankumous syttyy, he kohtaavat paikassa nimeltä Maison de Luxe. Ja jokaisen on löydettävä oma keinonsa selviytyä – luovuttava arvoistaan, hyveistään, kodistaan tai omaisuudestaan puolustaakseen oikeutaan elää. Luxus on sarjan ensimmäinen osa.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Kirja
Herrala, Anne, toimittaja, esipuheen kirjoittaja ; Saxberg, Susanna, kuvittaja, kirjoittaja ; Akkanen, Marjo, kirjoittaja
2020
Louna-kirjastot

Korona-ajan Decamerone on 100 tarinan kokoelma koronakeväältä 2020. Tarinoita on kymmenestä eri teemasta, 51 kirjoittajan tekeminä. Poikkeusolot ovat nostaneet esiin monenlaisia fiktiivisiä tarinoita, mutta myös omakohtaisia kipeitä muistoja. Tarinoiden joukossa on läkähdyttävää riemua, herkkyyttä sekä pelkoa tuntemattoman uhkan edessä.

Johdantoja teemoihin ovat kirjoittaneet Anitta Ahonen (erilainen, normaali arki), Paulina Ahokas (yhteisöllisyys), Hannu Lauerma (rakkaus), Rosa Meriläinen (vapaus), Nina Mikkonen (selviytyminen), Markku Ojanen (pysähtyminen), Kati Outinen (epävarmuus), Panu Rajala (itsekkyys ja ahneus), Simo Routarinne (häpeä) ja Esko Valtaoja (tulevaisuus).

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Louna-kirjastot

Häntä pidettiin kylmänä miehenä, mutta hänen rakkautensa kesti kovimmatkin koetukset.

Risto Ryti ei etsinyt valta-asemaa, valta etsi hänet. Hän uskoi, että asiat ovat hoidettavissa ja teki parhaansa. Suomen Pankin johtaja ja talvisodan ajan pääministeri nousi presidentiksi jatkosodan lähestyessä – ja joutui mahdottomaan tilanteeseen. Hänet tuomittiin kuritushuoneeseen syyllisenä sotaan, jonka muut aloittivat. Syyllisenä rauhan estämiseen, vaikka antautumisen hinta olisi ollut kansallinen tuhoutuminen.

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Louna-kirjastot

Joonaanmäen valaat on vanhanaikainen seikkailutarina kaikenikäisille. Mukaan mahtuu puhuvia eläimä, tieteen historiaa, hyytävä seikkailujuoni, ystävyyttä, juhlia iltanuotioilla, kylmäverisiä roistoja, salaperäisiä koneita ja elämän pienten ihmeitten tutkiskelua.Keskiössä on erikoiseen tilanteeseen joutuneen ihmisyhteisön muuttuva kumppanuus, sekä pohdinta tarinan ja todellisuuden suhteesta. Keitä me olemme itsellemme?

Tallennettuna:
Hakutulos 15

Suon villi laulu Näytä tarkat tiedot

Where the crawdads sing, suomi
Louna-kirjastot

Kun pohjoiscarolinalaiselta suolta löytyy kylän oman kultapojan ruumis, epäilykset kääntyvät Kya Clarkiin, joka asuu marskimaan reunalla. Kouluja käymätön juopon tytär, köyhää valkoista roskasakkia vai jotain aivan muuta? Kya on oppinut selviytymään yksin, ystävystymään suon eläinten kanssa ja lukemaan sen vesiä ja mättäitä. Mutta hänkin kaipaa rakkautta, ja kun villi luonto kohtaa ihmisten maailman, ei mikään ole enää entisellään.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Louna-kirjastot

Rutto on Albert Camus’n romaani vuodelta 1947. Teos kertoo ihmisten taistelusta ruttoepidemiaa vastaan algerialaisessa Oranin kaupungissa. Albert Camus (1913–1960) oli ranskalainen kirjailija, lehtimies ja filosofi sekä yksi eksistentialismin ja absurdismin johtohahmoista.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Louna-kirjastot

Kun helmenpyytäjä avaa simpukan, se kuolee. Kun ihmisen kuoreen kajotaan, seuraukset voivat olla yhtä tuhoisat.

enni hieroo kylpylän vieraita kuten isäkin aikoinaan, mutta haaveilee lähtevänsä kauas pois. Mikko on sotamies, joka pysyy asemapaikallaan, vaikka pelkää viimeisen taistelun lähestyvän. Antti tutkii metsiä ja päättää, mikä alue liitetään kansalliseen menestystarinaan ja mikä säästetään. Jokainen heistä noudattaa annettuja määräyksiä, ja sen jälkeen kaikki on toisin.

1950-luvulla Suomen metsiin ja ihmisiin kohdistettiin vaatimuksia, joilla tavoiteltiin hyvää. Margarita näyttää menestystarinan kääntöpuolen ja sen, mihin valtiollisen velvollisuuden täyttäminen voi johtaa. Vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia- palkinnon voittanut romaani kuvaa metsien ja ihmisten harvoin muistettua historiaa.

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Louna-kirjastot

Miksi ajantaju pettää yksin ollessa? Mitä tehdä, kun kotona ei kerry askeleita mittariin? Onko muilla enemmän seksiä? Millaisen jalanjäljen videopalaverit jättävät ihmisen sieluun? Miksi kalsarikännejä ei näy somessa? Paljonko ahdistaa, kun äiti täyttää vuosia eristyksissä?

Yksin kotona pitää sisällään Helsingin Sanomissa julkaistuja kolumneja ja ennen julkaisemattomia kirjoituksia. Anna-Stina Nykänen elää ensi kertaa kymmeniin vuosiin yksin, ilman perhettä ja ilman työyhteisöä ympärillä. Mies on kuollut, poika lentänyt pesästä, koronan myötä tulivat etätyöt ja eristys. Hän seuraa ilmapiiriä ja mielialaa ympärillään lukemalla, somen kautta, haastatteluin ja myös lukijoilta tulevien viestien välityksellä. Anna-Stina Nykänen (s.1961) on työskennellyt Helsingin Sanomissa yli 30 vuotta.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Kirja
Järvenpää, Solja, toimittaja, sarjakuvantekijä ; Kovács, Kati, sarjakuvantekijä ; Rönkkö, Heikki, sarjakuvantekijä ; Maria Björklund, sarjakuvantekijä ; Kallio, Kaltsu, sarjakuvantekijä ; Kallio, Jupu, sarjakuvantekijä ; Majaniemi, Ina, sarjakuvantekijä ; Tauriainen, Tea, sarjakuvantekijä ; Tilus, Jukka, sarjakuvantekijä ; Myyry, Mika, sarjakuvantekijä ; Nuora, Jouko, sarjakuvantekijä ; Pynnönen, Ville, sarjakuvantekijä ; Bergman, Benjamin, sarjakuvantekijä ; Larmola, Kivi, sarjakuvantekijä ; Hämäläinen, Tommi, sarjakuvantekijä
2020
Louna-kirjastot

Viisitoista sarjakuvataiteilijaa dokumentoi saman päivän päiväkirjoihinsa. Ensimmäinen huhtikuuta 2020, aprillipäivä, keskiviikko ja tavallinen arkipäivä monille. Vai oliko? Päivän sarjakuva kertoo millaisena sarjakuvapiirtäjät kokivat 1.4.2020 päivän. Päivä oli haasteellinen, sillä korona oli ottanut otteensa ja siihen totuteltiin niin Iisalmessa kuin Roomassakin. Toinen murehtii lomautuksia talon lämmityksen ohella, kun toisaalla kauhistellaan ihmismäärää leikkipuistossa. Muualla on muut huolet. Päivänsä ovat sarjakuvalehteen piirtäneet Kati Kovács, Heikki Rönkkö, Maria Björklund, Jupu Kallio, Kaltsu Kallio, Ina Majaniemi, Solja Järvenpää, Tea Tauriainen, Jukka Tilus, Mika Myyry, Jouko Nuora, Ville Pynnönen, Benjamin Bergman, Kivi Larmola ja Tommi Hämäläinen.

Tallennettuna:
Hakutulos 20

Ruususen uni Näytä tarkat tiedot

Sleeping beauties, suomi
Kirja
King, Stephen, kirjoittaja ; King, Owen, kirjoittaja ; Rekiaro, Ilkka, kääntäjä
2018
Louna-kirjastot

Maailmalla leviää Aurora-virus, joka iskee tyttöihin ja naisiin ikään katsomatta. Nukahdettuaan naiset koteloituvat kuin perhoset, eikä heitä missään nimessä kannata herättää. Pandemia iskee myös Doolingin pikkukaupunkiin Appalakeilla, kun aviovaimot, äidit, sisaret ja tyttäret aloittavat kamppailunsa unta vastaan. Pian kaupungin naisvankilaan tuodaan Evie Black, kaunotar, johon virus ei pysty. Onko Evie luonnonoikku vai itse paholainen? Miesten jäädessä yksin alkavat väkivallan voimat repiä yhteisöä ja kiihottaa sen asukkaita toisiaan vastaan. Ruususen uni tuntuu monin tavoin pelottavan ajankohtaiselta.

Tallennettuna: