Haku

Forssan kirjasarjat alakouluille

Forssan peruskoulujen käyttöön kaupunginkirjastossa on joitain kirjasarjoja (á 30 kpl). Niitä voi varata koulujen käyttöön ottamalla yhteyttä kirjastoauton kuljettajaan puhelimitse (03) 4141 5412. Kirjasarjat säilytetään kirjastoauton työhuoneessa ja auto myös kuljettaa kirjalaatikot kouluille sekä takaisin normaalien koulupysäkkien mukaisesti, ks. koulupysäkkien aikataulu.

Kirjasarjat on suunnattu koulujen käyttöön, jotta koko luokka voisi yhdessä tutustua samaan teokseen. Pari- ja ryhmätyöskentelyä varten voit pyytää kirjastoa varaamaan myös muita kirjoja, joita löytyy Louna-kirjastojen lainattavista kokoelmista useampia kappaleita.

Kirjasarjoja ei voi varata tai uusia verkkokirjaston kautta, ota yhteyttä suoraan kirjastoon.

Kirjasarjojen kohdalle on merkitty luokka-asteet joille kyseinen kirja voisi sopia, ehdotukset ovat kuitenkin viitteellisiä! Valitse kirjasarja oman luokkasi lukutaitotason ym. kypsyyden mukaan.

HUOM! Järjestä lista haluamallasi tavalla: Tekijä / Vuosi (uusin ensin) jne.

Muokattu: 17.11.2022
Hakutulos 1

Legenda maailman tuhmimmasta pojasta Näytä tarkat tiedot

The legend of the worst boy in the world
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Koivulan Valtsun harmiksi vanhemmilla ei tahdo riittää aikaa kaikille viidelle veljekselle. Jos Valtsulla olisi aihetta purkaa sydäntään oikein kunnolla, joku nuoremmista pojista istuu jo äidin sylissä nyyhkyttämässä. Mikä neuvoksi?

Onneksi on ukki! Kun Valtsu kertoo kommelluksistaan, ukki yllyttää liioittelemaan vastoinkäymisiä niin, että leuat vääntyvät - ja maalailee vielä laveammalla kädellä omia juttujaan. Valtsun ja ukin tarinoiden kasvaessa huikeisiin mittoihin monet pienet murheet kutistuvat olemattomiin. Ehkä se oli ukin tarkoituskin?

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

1831 rakennetun puuhuvilan mitta tulee täyteen, kun tutut rakennukset sen ympäriltä puretaan. Erään myrskyisen yön jälkeen kaikki on toisin. Talo on kadonnut! Mihin kummaan yli satavuotias puuhuvila on voinut noin vain hävitä?

Sitä lähtevät selvittämää huvilassa vierasmajaa pitänyt Helena sekä Mauri, harjakauppias, joka on varannut talosta huoneen.

Sopii: 5-6 -luokkalaisille.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Olipa kerran pieni tyttö, joka tapasi ison kissan, ja sillä kissalla oli hurjan kurniva maha. Kissa on jo ahminut ihmisiä, armeijoita, metsien eläimet, meren kalat, kylien viljat... Mutta onko yhden luvallista syödä koko maailma nälkäänsä?

Kurnivamahainen kissa on fantasiahenkinen saturomaani ahneuteen hajoavasta maailmasta ja pienten tyttöjen voimasta. Kiehtovan, mielikuvituksellisen tarinan kanssa käyvät vuoropuhelua kuvittaja Teemu Juhanin vahvatunnelmaiset mustavalkokuvat.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Geokätköilyharrastus vie nelosluokkalaisen Raparperin aina huimiin seikkailuihin, mutta joskus lipsahtaa vähän liiankin jännittäväksi. Kaikki alkaa, kun Raparperin ystävän Sallin kännykkä hukkuu metsäreissulla. Kun siihen lisätään muutama erittäin ikävä sattumus, tyttöjen neuvokkuus joutuu koetukselle. Yö taivasalla näyttää jo todennäköiseltä, kunnes vanhat periviholliset, ylirasittavat partiopojat, saapuvat telttoineen. Pian selviää, että lapset eivät ole metsässä yksin. Pimeydessä telttaa lähestyvät suden kokoinen otus ja omituinen, kysymyslauseilla puhuva hiippari.

Sopii: 3.-4.-luokkalaisille, mutta miksei myös 5.-6.-luokkalaisille.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Kiitokset ja kehut auttavat jokaista lasta kasvussa ja omien voimien käyttöön ottamisessa. Tammenterho-sarjaan kuuluvan kuvakirjan on kuvittanut Kristiina Louhi.

Pikkuruu on pieni oravanpoika ja äidin mielestä hänestä voi tulla hyvä marjastaja. Pikkuruu lähtee äidin kanssa metsään, tapaa eläinystäviään ja auttaa heitä monenlaisissa puuhissa. Marjaretken seikkailuissa Pikkuruun käsitys omasta itsestään avartuu ja myönteiset sanat vahvistavat Pikkuruun voimia.

Sopii: 1.-2.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Forssan puuvillatehtaiden kehruu-, kutoma- ja painokoneet ovat vaienneet 160 vuoden työn jälkeen, mutta elämä Kehräämön ja Kutomon tehdasalueilla jatkuu vilkkaana. Kehräämö on kulttuurin ja koulutuksen keskus, Kutomonalue liike-elämän ja hyvinvoinnin keskittymä.

Rimppa soi! esittelee Forssan Kehräämöalueen rakennukset ja keskeiset henkilöt sekä kertoo, miten lankaa tehtiin. Kirja on helppolukuinen tietopaketti, jonka seurassa voi tutustua Kehräämöalueeseen paikan päällä tai kotisohvalla. Koko perheen käyttöön suunnattua kirjaa voi selailla pienimpienkin kanssa. Petra Heikkilän luoma pirteä pumpulienkeli seikkailee kirjan sivuilla ja kommentoi sisältöä omasta vinkkelistään, samalla muistuttaen tehdaslasten elämästä menneisyyden Forssassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

"Nurkanpyhtään huomattavimpia rakennuksia ovat kaupungintalo, kirkko, rautatieasema, Nikkisen sulkapallotehdas ja jäähalli, jossa pelataan jääkiekkoa, pidetään häitä ja pilkkikilpailuja, järjestetään myyjäisiä ja koiranäyttelyitä. Kaupungissa tosin on vain kolme koiraa, mutta niitä näytellään kernaasti kaikille halukkaille."

Nurkanpyhtään unelias pikkukaupunki on tylsääkin tylsempi paikka. Eräänä kesäpäivänä Rahtusen perhe viettää ihan tavallista (siis tylsääkin tylsempää) aamua puuroa syöden ja lehteä lukien. Näyttäisi tulevan taas yksi ihan tavallisen tylsä päivä, ajattelee Lilli Rahtunen. Vaan kiitos isä Rahtusen raidallisen pyjaman, sirkustirehtöörin ja yhden hikoilevan pingviinin, kesästä kehkeytyykin ihan jotain muuta.

Sopii: 3.-4.-luokkalaisille, miksei myös 5.-6.-luokkalaisille.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Kautta aikojen muumit ovat nukkuneet yli talven, marraskuusta kevääseen. Mutta eräänä talvena tapahtui sellaista, mitä ei ollut nähty eikä kuultu sitten päivän, jolloin ensimmäinen muumi vaipui talviuneen. Muumipeikko heräsi eikä saanut enää unta. Yritettyään turhaan herättää äitiä hän kiipesi katolle ja luisui ulos valkeaan, kylmään maailmaan. Siitä alkoi hänen taikatalvensa, tuntematon vuodenaika täynnä seikkailuja, vaaroja ja salamyhkäisiä olioita. Kevään tultua Muumipeikko saattoi yllättää äidin kertomalla hiihtämisestä ja muusta sellaisesta, josta tällä ei ollut aavistustakaan.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille, yläkoululaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Pamppu näkee Aapeli Käen pihassa syyshämärässä outoja ukkeleita. Ovatko ne avaruusolentoja, joiden kynsistä Aapeli perheineen pitää pelastaa? Ja miksi koulun pihalla juoksee halloweeniltana kaljupäinen hahmo uimahoususillaan ja monta muutakin epäilyttävää ilmestystä? Yllätyksiä riittää, kun illat hämärtyvät.

Sopii: 1.-4.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

“Poliisi etsii kahta 30.7. kadonnutta tyttöä. Etsityt ovat 12-vuotias Matilda Salmi ja…”

Matilda soutaa ukkosta pakoon syrjäiseen saareen. Alarikiksi esittäytyvä mies pyytää hänet luokseen sadetta pitämään. Pian Matilda huomaa olevansa vankina talossa, jossa on lukkojen takana toinenkin tyttö, Carita. Hän kutsuu Alarikia vaarikseen.

Matilda onnistuu taivuttelemaan säikyn Caritan pakenemaan kanssaan. Alarik pääsee heidän jäljilleen, ja tyttöjen karkumatka johtaa hylättyyn autiotaloon. Taloa pitävät sattumalta tukikohtanaan myös Anders ja Samuel, jotka ovat kuin yö ja päivä.

Voiko kehenkään luottaa? Saako Matilda Caritan siskokseen, niin kuin on tälle luvannut? Kuka Carita oikein on?

Sopii: 5.-6. luokkalaisille, yläkoululaisille.

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Dekkarikilpailun valloittava voittaja. Huumoria, pauketta, prätkäjengejä!

Emma ei halua mennä kouluun niiden typerysten pilkattavaksi vaan teeskentelee sairasta. Äiti kuitenkin pakottaa hänet päiväksi naapurin Ester-tädille. Ester alkaa tarinoida aarteesta, jonka hän on muinoin haudannut Porkkalaan Emil-veljensä kanssa. Emma taivuttelee Esterin vanhan amerikanraudan rattiin ja uskomattoman parivaljakon seikkailu kohti Porkkalaa voi alkaa... Mukana myös Jukkis Janatuinen verrattoman viisaine Tipsu-koirineen sekä lemiläinen prätkäjengi Red Potatoes, joka haaveilee ikiomasta singosta.

Sopii: 5.-6. luokkalaisille, yläkoululaisille.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Olethan sinä tietenkin kuullut juttuja Pekka Töpöhännästä? Pekka Töpöhännällä ei ole häntää, semmoinen töpö vain. Sen hännän puraisi poikki rotta silloin, kun Pekka oli vielä pelkkä Pekka ja pikkuinen ja asui maalla. Kun Pekka muutti sitten kaupunkiin, niin muut kissat alkoivat heti tehdä hänelle kiusaa. "Pekalla ei oo häntää", he huusivat pyörien piirissä Pekka Töpöhännän ympärillä. Kaikkein häijyin kissoista oli Monni. Hän yritti petkuttaa Pekkaa ja keksiä Pekalle kaikenlaisia harmeja. Pekka on kiltti kissa, mutta ei hän mikään tassukka ole. Ja usein käy sitten niin, että Monni saakin pitkän nenän.

Pekka Töpöhäntä tapaa koiran, joka on hieman erilainen kuin koirat yleensä. Koiran nimi on Mauri ja siltä puuttuu toinen korva. Pekka ja Mauri ymmärtävät hyvin toisiaan, eikä siis ihme, että Pekasta ja Maurista tulee hyvät ystävät.

Sopii: 1.-2.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Vilja on rosvopäällikkö Hurja-Kaarlo Rosvolan heräteryöstö - tavallisesti Rosvolat nappaavat autoista vain karkkeja ja muuta syötävää, barbeja ja lehtiä. Mummolamatkalla ollut Vilja tulee mukaan vähän vahingossa, rosvoperheen omien lasten Helen ja Kallen seuraksi.

Tytön järkytys muuttuu pian ymmärrykseksi. Hänestä on hauskaa, kun kaahataan nasta laudassa, pysähdytään uimaan milloin huvittaa, ryöstetään karkkeja, paetaan poliiseja ja Viljan isää, pelataan jatsia, syödään ulkona ja nukutaan teltassa.

Rahat ovat Rosvoloille yhdentekeviä "hiirenpieruja". Mutta kun he paljastavat rosvojen kesäjuhlilla vahingossa omistavansa melkoisen aarteen, he saavat peräänsä sekä poliisit että muut rosvot. Kaoottisten kemujen jälkeen Hilda-äiti alkaa haaveilla omasta sängystä, luku toukka Kalle kaipaa kouluun - ja varastettujen barbien tuunaaja Hele suunnittelee jo uuden sukupolven konnuuksia.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Louna-kirjastot
Muistiinpano:
  • Aa! vaakkui lukkari.
  • Aa! toistivat pojat yhteen ääneen.

Ei ota oppi mennäkseen Jukolan koiraveljesten paksuihin kalloihin. Vapaana luonnon helmassa vai ihmisten tavoille oppineena sivistyksen parissa? Siinäpä kysymys, jonka parissa Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero käyvät alituista painiaan. Painia on veljesten elämä muutenkin. Toukolan poikien kanssa syntyy nujakoita mennen tullen, lautamies uhkaa jukuripäitä jalkapuulla ja sauna palaa tuhkaksi. Mutta seitsemän miehen voimalla selvitään niin lukkarin häpeänurkasta kuin hiidenkiveltäkin!

Rakastetun kuvakirjantekijän koiramainen mukaelma kansalliskirjailija Aleksis Kiven klassikosta valloittaa sekä lapset että aikuiset.

Sopii: 1.-4.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Vaahteramäellä Kissankulman talossa asuivat Eemeli ja pikkusiskonsa Iida. Eemeli teki temppuja ja kepposia melkein joka päivä. "Nuo Kissankulman Niemiset ovat aika helteessä, kun poika on tuollainen vintiö.", naapuritkin sanoivat.

Metkujen seurauksena talon verstashuone tuli kovin tutuksi ja Eemelistä taitava puu-ukkojen tekijä. Niitä on jo sata. "Ei metkuja keksitä, niitä vain sattuu!", Eemeli sanoi. Sitten isä huutaa: "Eeee-me-lii!"

Kukaan ei tiedä, miten käy Kissankulman ja Vaahteramäen kylän, mutta sen tietää, että Eemeli on ja pysyy, aina uudet kujeet mielessä.

Vaahteramäen Eemelin maankuulujen metkujen muhkea yhteisnide, "jossa naurun juurta riittää sekä isoille että pienille - on se vaan semmoinen Eemeli."

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

"Juuri Nangijalasta tulivat kaikki sadut, sillä siellähän kaikki semmoinen tapahtui, ja jos sinne pääsi, niin sai seikkailla aamusta iltaan ja öisinkin, sanoi Joonatan. Niin niin, Korppu. On se toista kuin maata täällä ja yskiä ja olla aina kipeä, niin ettei voi leikkiäkään ikinä."

Pohjolan suuren lastenkirjailijan Astrid Lindgrenin henkeäsalpaava saturomaani hyvän ja pahan taistelusta, rakkaudesta, kuolemasta ja pelon voittamisesta.

Sopii: 3.-6.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Kokonainen kirja lasten lempiaiheesta, karkista. Lakritsinauhoja ja toffeepaloja sisältäviä unelmia kuorrutettuna herkullisella kuvituksella ja maustettuna Mallan kipakalla luonteella. Kunnes isän tekemä makaronilaatikkokin taas kelpaa.

Jos Malla saisi päättää, jokainen päivä olisi karkkipäivä. Siksi Malla suunnittelee namigaattorin, karkkien valmistukseen tarkoitetun ihmekoneen. Namigaattorin avulla Malla rakentaa kokonaisen talon karkeista. Betoniksi hän sulattaa sokeria ja seiniksi käyvät suklaalevyt. Rakennustarvikkeiksi sopivat myös vaahtokarkit ja salmiakkijauho, tikkareista puhumattakaan. Sillä karkkiahan ei voi koskaan olla liikaa – vai voiko?

Sopii: 1.-3.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Kaksi suosittua Lätkä-Lauri -kirjaa yhdessä.

Laurin elämä on yhtä jääkiekkopeliä. Hän torjuu ja laukoo kotona niin että perintövaasit ovat vaarassa. Sitten kylälle perustetaan oma jääkiekkojoukkue, johon Lauri pääsee pelaamaan. Lauri haluaa ehdottomasti olla maalivahti. Ensimmäisissä harjoituksissa kiekot kuitenkin lipuvat yksi toisensa jälkeen hänen ohitseen maaliin. Avuksi löytyy enon pesäpalloräpylä, jossa on kuulemma taikaa. Ihmeräpylällä saa jokaisen kiekon kiinni. Vaan miten käy, kun ihmeräpylä on unohtunut auton takapenkille?

Sopii: 1.-3. -luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Leon naapurustoon on avattu ihan uusi eläinten hotelli. Sinne omistajat voivat viedä lemmikkinsä hoitoon lomamatkansa ajaksi. Asukkaita onkin jo aikamoinen joukkio, ja meno on sen mukaista. Leo, Sanni ja Veeti päättävät auttaa hotellin omistajaa vauhdikkaan lemmikkikatraan hoidossa. Avustajiksi pääsevät myös Leon Pähkinä-koira, Sannin Rusina-kissa ja Veetin Vilma-hamsteri. Kaverukset pitää kiireisinä muun muassa Espanjan-löytökoira Mimi sekä kaniinikaksoset. Ja onpa luvassa myös pari iloista jälleennäkemistä. Leon lemmikkiuutiset on suosittu helppolukuinen ja hauskasti kuvitettu sarja juuri lukemaan oppineille. Lemmikkien hotelli on sarjan seitsemäs osa.

Sopii: 1.-2.-luokkalaisille

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Mitä pölyä on hölynpöly? Miksi Suomessa syödään eskimoita? Kuinka pitkä on miesmuisti? Voiko korkeushyppääjä potea rimakauhua?

Näitä asioita yrittävät selvittää Emma ja Kalle, jotka ovat Sanaseppojen sukua. He tutkailevat ja ihmettelevät kieltä monin tavoin, muun muassa maistelemalla hassuja sanoja ja sanontoja, riimejä ja synonyymejä. Kiira Kielipoliisin mielestä lasten hullaantuminen kieleen on sietämätöntä: kyllä järjestys ja roti olla pitää!

Voiko tuulipuvussa lentää? houkuttaa tarkastelemaan kieltä ja kannustaa iloiseen ihmettelyyn ja lennokkaaseen kokeilumieleen. Mielikuvitusta kutittelee myös kirjan hauska kuvitus.

Sopii: 1.-4.-luokkalaisille

Tallennettuna: