Haku

Tammelan kirjasarjat yläkouluille

Tammelan kirjaston kokoelmiin kuuluu yläkoulun käyttöön tarkoitettua kirjasarjoja. Kirjojen kappalemäärät vaihtelevat 5-10 kirjan välillä. Mikäli luokkaan tarvitaan enemmän kirjoja, on mahdollista tehdä varauksia myös Louna-kirjastojen muihin niteisiin. Kirjasarjoja ei voi varata tai uusia verkkokirjaston kautta, ota yhteyttä suoraan kirjastoon. Kirjasarjat voi noutaa sovitusti kirjaston asiakaspalvelusta.

HUOM! Järjestä lista haluamallasi tavalla: Tekijä / Vuosi (uusin ensin) jne.

Yläkoulun kirjasarjoissa on useita selkokielisiä kirjoja, joista osa on suoraan selkokielellä kirjoitettuja ja osa selkomukautuksia. Selkomukautusten Muistiinpanoissa on linkki myös alkuperäiseen teokseen.

Muokattu: 31.10.2023
Hakutulos 1
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 16 kpl
Aikuistuvat nuoret

Samaistuttava ja ronski varhaisnuorten kirja kertoo kasiluokkalaisen Aatun muuttumisesta vauhdikkaasta pikkuskidistä itesään etsiväksi nuoreksi. Vanhemmat, koulu, tytöt - missäpä ei ongelmia olisi.

Tuntuu kuin aivot olisivat pelkkää tahmaa eikä salibandykaan enää kulje. Faija vain ragee, äiteellä ei ole aikaa, opettajat sekoilevat, kiusaajaposse vaanii ja paras ystävä Minttu on katkaissut välit.

Aatu uppoaa välillä syvään veteen, kun ei tiedä miten olla toisten ja itsensä kanssa. Aatulla on onneksi kuitenkin salainen intohimo, mutta omana itsenä oleminen vaatii melkoisesti räpistelyä ja uskallusta.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 10 kpl
Aikuistuvat nuoret

Abiturientti, jolla on taakka kannettavanaan. Poika, joka on niin viisas, että vaikuttaa melkein tyhmältä. Kun kaksi kohtaa, on oltava valmis, ja tulevaisuuden vuoksi on tiedettävä menneisyys.

Mä olin hukassa oman tulevaisuuteni suhteen, kun abivuosi kului enkä yhtään tiennyt, mihin suuntaan jatkaisin. Oppiminen oli aina ollut mulle helppoa, mutta lukeminen ei ollut kiinnostanut enää pitkään aikaan. Psykologia oli ainoa, mikä ehkä kiinnosti, ja just psykologin odotushuoneessa mun viereeni singahti Ufo, outo äijä, jolle oli soviteltu diagnooseja niin paljon, että se itsekin kutsui itseään aakkospojaksi. Myllerryksen keskellä mun eteeni asteli vielä Blondiini, joka tärisytti mun valmiiksi vapisevia jalkojani. Mutta Blondiinilla oli jo Ralf, eikä kahden kanssa seurustelu ollut ratkaisu. Todellisuus tuntui epävarmalta, ja eteenpäin päästäkseni mun oli pakko kohdata mielessä mylvivä, unohduksiin painettu menneisyys.

Heidi Silvan on oululainen suomen kielen opettaja, jolta on aikaisemmin julkaistu nuorten- ja varhaisnuorten kirjojen lisäksi nuorille aikuisille suunnattu teos Tyhmästi tehty (2021).

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarja kirjoja: 15 kpl
Aikuistuvat nuoret

Yhdeksäs luokka on päättynyt ja Kaapo Kososen ihastuksen kohde Jannika ilmoittaa lähtevänsä draamaleirille. Leirille lähtee myös komea Late, jonka kuulumisista Jannika viestittelee tiuhaan. Kososta harmittaa, mutta onneksi mopoilu ja parhaan kaverin Valtsun kesäloman alkajaisiksi tekemät herkut vievät ajatuksia muualle. Lisäksi Mimosa kertoo pelkäävänsä, että joku varjostaa hänen kotiaan. Voisiko stalkkeri olla salaperäinen Jake, joka videoi Derbi Sendallaan tekemiään uhkarohkeita temppuja? Kosonen haluaa myös selvittää, kenen kanssa Valtsun sisko Hansu on vieraillut ukin talossa omin luvin. Ja tietenkin Kososen ajatuksissa pyörii tärkeä kysymys: kuka ympärillä pyörivistä tytöistä olisi hänelle se kaikkein sopivin? Mutta kun Valtsu joutuu mopollaan onnettomuuteen ja sairaalan teho-osastolle, Kosonen ymmärtää mikä on kaikkein tärkeintä. - Sarjan kolmas osa.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 19 kpl
Aikuistuvat nuoret

E-urheilijan urasta haaveilevan Aleksin jäätelöbaarireissu saa kauhistuttavan käänteen, kun naapuripöydän tyttö houkuttelee hänet syrjäiselle jättömaalle, raskaan metallioven luo. Käsittämättömillä voimilla tyttö kiskaisee Aleksin pimeyteen. Mutta päätyminen bunkkeriin nälkäisen vampyyrin kanssa on vasta alkua...

J.S Meresmaa on palkittu fantasiakirjailija, joka kirjoittaa niin nuorille kuin aikusillekin.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl
6.-9. luokille

Osasto 23 on dekkaristi Eva Frantzin kirjoittama kauhukirja nuorille. Teos voitti Runeberg Junior -palkinnon vuonna 2019 ja sitä on käännetty useille kielille.

Autiolla maaseudulla, Vadelmarinteen keuhkosairaalassa, hoidetaan sairaita kaupunkilaislapsia. Köyhälle ja kuolemansairaalle Stiinalle iso parantola on kuin kartano, mutta hän ikävöi perhettään. Stiina ystävystyy toisen potilaan, Rubenin, kanssa ja yhdessä he hiiviskelevät öiseen aikaan parantolan käytävillä. Jotain merkillistä on käynnissä, hoitajat ja lääkärit käyttäytyvät omituisesti Stiinan mielestä. Ja pian Stiina huomaa olevansa suuressa vaarassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl
Aikuistuvat nuoret (NA/YA)

Keskikesän yöttömänä yönä Kainu seisoo punamultakehien reunalla. Kuusitoistavuotiaat tytöt löytävät riitissä paikkansa emännyyden, äitiyden tai käsityöläisyyden kehistä. Sisimpänä on viisi tietiän kehää, josta voimallisimpaan kukaan ei ole päässyt satoihin vuosiin. Kun Kainu astuu keskimmäiseen kehään, hänen osakseen lankeaa suuuri tehtävä. Kainu joutuu lähtemään vaaralliselle matkalle, jonka aikana hänen on myös selvitettävä, kuka hän itse on.
Meri Luttisen esikoisromaani on kiehtova seikkailu, joka sijoittuu muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan.

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl
Aikuistuvat nuoret (NA/YA).

Kuusitoistavuotias Emilia on asunut koko elämänsä eristetyssä Kaivoksen kaupungissa isoisänsä kanssa. Pihan perällä on vanha varasto, joka on ollut lukittuna siitä asti, kun Emilia syntyi ja hänen äitinsä kuoli. Kun ovi vihdoin avataan, Emilia löytää mökistä valokuvantarkan piirroksen. Kuvassa on hän itse...Emilia tempaistaan pyörteeseen, joka vie hänen Kaivoksen kammottavien salaisuuksien äärelle ja matkalle omaan menneisyyteensä. Auringon pimeä puoli on yllätystentäyteinen mysteeriromaani nuoren naisen matkasta omaan historiaansa. Teos voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon vuonna 2019.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl
Aikuistuvat nuoret (NA/YA).

Vilja ja Joel ovat erottamattomia. Kun Joelin mieli muuttuu yhä useammin mustaksi ja vuoroin impulsiiviseksi ja arvaamattomaksi, varmistuu diagnoosiksi kaksisuuntainen mielialahäiriö. Sairaus vie parhaan ystävän lopulta kokonaan. Viljan elämän on silti jatkuttava.
Riina Mattila käsittelee romaanissa rankkaa aihetta sievistelemättä ja koskettavasti. Mattilan esikoisromaani Järistyksiä (WSOY, 2018) oli Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana ja voitti MInna Canthin perillinen -palkinnon.

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl
Aikuistuvat nuoret (NA/YA).

Suojaava kerros ilmaa on raaka, kaunistelematon ja koskettava kuvaus ylipainoisuudesta. Kepa ei usko, että kukaan voi nähdä häntä läskin läpi. Vasta toisen outolinnun kohtaaminen tuo maailmaan keveyden ja värit.

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl. Selkokirjat, selkomukautus.

Tove Janssonin Vaarallinen juhannus on kertomus muumeista ja suuresta tulvasta, joka peittää koko Muumilaakson. Vähän ennen juhannusta muumiperheen täytyy lähteä Muumitalosta, sillä tulvavesi nousee yli talon katon.

Onneksi muumit löytävät kelluvan talon, johon he voivat mennä tulvaa pakoon. Mutta kelluva talo ei ole mikään tavallinen talo, eikä juhannuksesta tule tavallinen juhannus. Siitä tulee kesä, joka on täynnä seikkailua, uusia ystäviä ja yllätyksiä.

Alkuperäinen Tove Janssonin Vaarallinen juhannus: https://louna.finna.fi/Record/louna.377556

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Kirja
Leisko, Satu, kirjoittaja ; Oja, Laura, valokuvaaja (ekspressio) ; Omar Elmi, Maryam, haastateltava
2020
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl. Selkokirjat.

Miltä tuntuu muuttaa pois kotimaasta, jossa on sota? Millaista on mennä kouluun, jossa kaikki puhuvat eri kieltä? Miten pärjätä yksin uudessa maassa ilman kielitaitoa? Ja miltä tuntuu löytää oma paikka, uusi koti ja omat jutut?

Koti Suomesta -kirjassa nuoret maahanmuuttajat kertovat muutostaan Suomeen. Osa heistä muutti perheensä kanssa, osa tuli Suomeen yksin. Suomessa vastassa olivat uusi kieli, uuden maan tavat ja erilaiset ihmiset. Samalla Suomesta löytyi kaunista lunta ja pakkasta, uusia kavereita, koulua ja töitä sekä monia
mahdollisuuksia, joita kotimaassa ei ollut.

Kirjan haastateltavat ovat kotoisin Somaliasta, Meksikosta, Syyriasta, Iranista, Nepalista, Ghanasta, Etiopiasta ja Englannista.

Tallennettuna:
Hakutulos 12
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl. Selkokirjat, selkomukautus. Runot.

Kirjaan on valittu kolmisenkymmentä suomalaisen kulttuurin keskeistä runoa kansanrunoista taiderunoihin 1940-luvulle asti. Mukana on runoja esimerkiksi Aleksis Kiveltä, Immi Helleniltä, Eino Leinolta ja Edith Södergranilta.

Kirja välittää suomalaista kulttuuriperintöä uudella tavalla. Tuija Takala tarjoaa vanhat runot uusille lukijoille niin, että joka runon rinnalla on sama runo selkosuomeksi. Lukija voi nauttia vanhan runon ilmaisun tavoista ja saa samalla kokemuksen runon sisällöstä helpolla kielellä. Kirjan runoilijoista on lisäksi lyhyet selkokieliset esittelyt.

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Kulmala, Marianne, kirjoittaja ; Sainio, Ari, kirjoittaja ; Tapani, Kirsi, kuvittaja
2019
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl. Selkokirjat.

Sakun aistit ovat liian herkät, eikä hän aina tiedä, miten ihmisten kanssa ollaan. Hän haluaa lisätä tietoa erilaisuudesta. Kun asioista puhutaan, niistä tulee tavallisia. Sen jälkeen ihmiset tietävät, että maailmassa on erilaisia ihmisiä.

Saku on 15-vuotias nuori, jolla on autismin kirjon oireita. Hän kertoo arkensa iloista ja haasteista: ensimmäisistä kotibileistä, opiskeluhaaveista ja uusista mielenkiinnonkohteista. Hän on aloittanut rippikoulun ja pohtii, miten voisi löytää tyttöystävän, joka tuoksuu juuri sopivan neutraalilta.

Kirjan lopussa äiti kertoo ajatuksia erityislapsen itsenäistymisestä. Kirja on jatkoa teokselle Saku, spesiaali lapsi: https://louna.finna.fi/Record/louna.441832

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 10 kpl. Selkokirjat, selkomukautus.

Rambo on kasvanut kaksin äidin kanssa ja tottunut selviytymään yksin, kun äiti on masentunut. Pojalla on lyhyt pinna mutta huima mielikuvitus, ja koulussa hän karttaa hyväosaisten seuraa. Kesäloma saa väriä, kun Rambo pääsee äidin miesystävän vanhempien mökille. Mikä paratiisi: päivärytmi, ruoka-ajat ja maailman hyväsydämisin isäntäväki! Rauha rikkoontuu, kun niskojaan nakkeleva Liina saapuu. Tytöllä on näennäisesti kaikki hyvin, mutta onko hän yhtään Ramboa onnellisempi?

Nadja Sumasen Rambo on koskettava ja hauska kertomus nuoresta, joka on kasvanut kaksin äidin kanssa. Vaikka lähtökohdat ovat karut ja Rambolla on ADHD, hän ei luovuta. Kirja voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2015. Sitä on kutsuttu myös 2000-luvun Häräntappoaseeksi.

Nadja Sumanen Rambo: https://louna.finna.fi/Record/louna.157468

Riikka Tuohimetsä on erityisopettaja ja Selkokeskuksen asiantuntija. Hän mukauttaa erilaisia tekstejä selkokielelle sekä kouluttaa selkokielestä.

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 10 kpl. Aikuistuvat nuoret (NA/YA).

Ennen koulun alkua Agnes lähtee pohjoiseen rippileiriläisten tapaamiseen. Viikko tihkuu salaisuuksia. Agnesin kanssa saamea opiskeleva Jåke peittelee tekemisiään ja etsii identiteettiään rajuin seurauksin. Agnesin äidilläkin on jotain salattavaa. Hän jopa valehtelee Agnesille minne katoaa aina kun voi, ja kenen kanssa.

Agnes joutuu ratkaisemaan, minne hän kuuluu ja missä hänen kotinsa on. Voiko hänellä ja Henrikillä olla yhteinen tulevaisuus samassa paikassa? Vai voiko ihmisellä kenties olla kaksi kotia?

Mieli kotiin on itsenäinen, viimeinen osa Ann-Helen Laestadiuksen kirjoittamasta neliosaisesta Soppero-sarjasta. Se kertoo Tukholman seudulla asuvasta teini-ikäisestä Agnesista, joka etsii rohkeasti omaa tietään. Kieletär Inari on julkaissut suomeksi myös edelliset osat:
Terkkuja Sopperosta https://louna.finna.fi/Record/louna.518801
Hei söpö https://louna.finna.fi/Record/louna.518798
Kukaan muu ei ole niin kuin sinä https://louna.finna.fi/Record/louna.509673

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 10 kpl. Selkokirja, selkomukautus. Aikuistuvat nuoret (NA/YA).

Juuli Niemen "Et kävele yksin" sai lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016. Tutustu teokseen: https://louna.finna.fi/Record/louna.225451

Egzon ei ole käynyt vieraissa maissa. Hän ei ole käynyt edes siellä mistä hänen sanotaan tulevan. Ada on 15 ja piirtää vasta omia ääriviivojaan, kun ensimmäinen rakkaus iskee. Adan elämää ovat olleet taiteilijaäidin kanssa jaettu boheemi koti, yhtä kiltti paras kaveri ja lupaava todistus. Egzonin perhe on Kosovosta ja Egzon on mamu, vaikka on syntynyt Suomessa. Egzonin levottomat jalat pakenevat kodin vaiettuja salaisuuksia ja nopea graffitikäsi maalaa ajatukset kuviksi. Sinä aamuna rehtorin autoon on peintattu vaalea tyttö ja teksti Run! Ada voisi vielä juosta pakoon, mutta hän ei juokse. Ensimmäinen rakkaus antaa kaiken ja muuttaa kaiken, mutta voi myös repiä palasiksi.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 10 kpl. Säeromaani. Aikuistuvat nuoret (NA/YA).

Dodo tihkuu vimmaa ja kesän loputonta valoa. Yksinhuoltajaäidin kasvattamalla Iinalla on edessään paha paikka. Arvosanoja pitäisi nostaa, jotta lukiosta ja aikanaan yliopisto-opinnoista tulisi totta. Iina tuntuu kuitenkin onnistuvan vain poissaolojen määrän nostamisessa. Hänellä on syitä. Ensinnäkin on Tuukka. Poikaystävää on nykyään vaikea saada aamuisin edes sängystä ylös, saati hoitamaan asioitaan. Toiseksi on Dodo, heidän vaarallinen salaisuutensa. Luonnontieteellinen ihme, joka vaatii huolenpitoa 24/7. Sitten äiti pakottaa Iinan kesäksi isän luokse maalle. Isän, joka valitsi mieluummin viinan kuin Iinan, ja jota Iina ei ole nähnyt vuosiin. Että sellainen unelmien kesä edessä.

J. S. Meresmaa on tamperelainen kirjailija, jolta on aiemmin julkaistu muun muassa Kuvastaja- ja Anni Polva -palkintoehdokkaana ollut Mifonki-fantasiasarja, sekä uusimpana vaihtoehtohistoriallinen steampunk-trilogia nimeltä Ursiini. Romaanien lisäksi häneltä on ilmestynyt lukuisia novelleja, joita on käännetty englanniksi, espanjaksi, ranskaksi, portugaliksi, ruotsiksi ja romaniaksi.

Kirjan itsenäinen jatko-osa Khimaira: https://louna.finna.fi/Record/louna.524112

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 5 kpl. Aikuistuvat nuoret (NA/YA).

Petos, murha ja julmaa peliä rakkaudella. Ylellisiä kattokruunuja, kalliita lentureita, sellosonaatteja ja leivoksia. Kesämyrsky on tihenevää kehää kiertävä ruma arvoitus kiiltävässä kuoressa.

Andrew on katsellut koko kevään houkuttelevaa Josh Royta, joka johtaa eliittikoululaisten Nokisiipien jengiä. Sattuman oikusta Andrew pääsee viettämään kesäänsä Royn perheen loisteliaaseen kartanoon ja kurkistamaan maailmaan, johon hän ei kuulu.

Joshin sisko, hemmoteltu Penelope Roy, on joutunut todistamaan kaupunkia kuohuttanutta murhaa, ja koko Summersuttonin kartanon väki kulkee varpaillaan hänen takiaan. Mutta mitkä Penelopen totuuksista ovat valhetta?

Andrew'n lapsuuden viimeinen kesä Summersuttonissa on viattomuuden ja turmeluksen piirileikkiä, kimallukseen ja sokeriin upotettuja arvoituksia, jotka paljastuvat yksi toisensa jälkeen.

Siiri Enorannan edellinen romaani Tuhatkuolevan kirous (2018) voitti Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon. Enoranta on saanut teoksistaan myös Topelius-palkinnon ja kolme kertaa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Louna-kirjastot
Muistiinpano:

Sarjan kirjoja: 10 kpl. SF Fantasia ja scifi.

Trillerimäinen fantasia vaihtoehtoisesta 2000-luvun Suomesta. Pinnan alla kytee: tasavaltalaismieliset anarkistit yrittävät murtaa Suomen kuningaskunnan tiukkoja valtarakenteita. Säätyjako sanelee nuorten elämää, ja eriarvoisuus rehottaa. Tavallinen kansa elää köyhyydessä ja uhraa haltioille. Noituutta harjoitetaan laittomasti. Lyseota käyvän Timin lemmikkilohikäärme karkaa. Sen seurauksena varaton Tim tutustuu Lynxiin, opiskelijatyttöön, joka kuuluu vauraaseen sukuun ja ritarisäätyyn. He ihastuvat ja alkavat tapailla, mikä ei miellytä kaikkia. Onko epäsäätyinen rakkaus edes mahdollista? Kuinka kova hinta on maksettava lupauksensa pitämisestä?

Kirjan jatko-osa: Sydämiä seireeneille https://louna.finna.fi/Record/louna.505586

Tallennettuna: