Haku

Lasten ja nuorten palvelut Tammelan kirjastossa

Tammelassa lasten ja nuorten kirjastopalveluita toteuttavat pääkirjasto ja kirjastoauto yhdessä.
Kirjastoauto käy kahden viikon välein kaikilla kylien kouluilla ja varhaiskasvatuksen yksiköissä.

Tammelan kunnankirjaston palvelut ja aukioloajat
Tammelan kirjastoauton palvelut ja reittiaikataulut

Kaikki ryhmät ovat tervetulleita kirjastoon!

Päivähoito- ja koululaisryhmien lainauskäynneistä on hyvä sopia etukäteen, mikäli ryhmä tarvitsee apua lainaamisessa tai aineiston valitsemisessa:
tammelan.kirjasto@tammela.fi
Kirjaston asiakaspalvelun puhelinnumero 0503809397

Kirjastoautopalvelut:
Kirjastoautonkuljettaja-virkailija Ville Värttö
kirjastoauto@tammela.fi
Puhelinnumero 050 3084626

Lisätiedot ja yhteistyö:
Kirjastonhoitaja Linnea Leivo
linnea.leivo@tammela.fi
Puhelinnumero 0406404067

Kirjailijavierailut

Kirjasto tarjoaa kirjailijavierailuita sekä ala- että yläkouluille muutaman kerran lukuvuodessa. Kirjasto sopii vierailuista opettajien kanssa. Toiveita kirjailijavierailuihin liittyen voi esittää sähköpostitse kirjastonhoitajalle.

Kirjakassit

Kirjasto kokoaa pyynnöstä varhaiskasvatuksen ryhmille ja koululuokille luettavaa. Kirjakassit kootaan toiveiden mukaisesti ja ne voi noutaa sovitusti kirjastosta tai kirjastoautosta. Aineiston kokoamispyynnöt voi lähettää sähköpostilla kirjaston asiakaspalveluun tai kirjastoautoon.

Kirjastoleikki

Kirjastoleikit järjestetään vuosittain esikouluryhmille. Kirjastoleikki opettaa leikin keinoin lapsille kirjastonkäyttöä ja lukemisen tärkeyttä. Kirjasto kutsuu ryhmät kirjastoleikkiin esikouluvuoden keväällä, jolloin on hyvä aika hankkia kouluun menevälle lapselle oma kirjastokortti.

Kirjavinkkaukset

Alakoululuokkien kirjavinkkauksia toteutetaan kahdelle vuosiluokalle yhden lukukauden aikana. Kirjasto ottaa yhteyttä vuorossa olevien vuosiluokkien opettajiin. Yläkoululaisten kirjavinkkauksia voidaan toteuttaa opettajien pyynnöstä.

Koulujen kirjasarjat

Tammelan kirjaston kokoelmissa on kirjasarjoja sekä ala- että yläkoululaisille. Kirjasarjoja voi varata ja noutaa sovitusti kirjastosta tai kirjastoautosta. Tutustu kirjasarjoihin täällä:
Tammelan kirjasarjat alakouluille
Tammelan kirjasarjat yläkouluille

Satutuokiot

Tammelan kirjastossa järjestetään erilaisia teemasatutuokioita. Kirjaston henkilökuntaa voi myös pyytää pitämään satutuokioita lapsiryhmille kirjastossa tai muualla (esimerkiksi perhekahvilassa) aamupäivisin klo 9-11 välillä. Kirjaston järjestämien satutuokioiden ajankohdat löytyvät etusivun Tapahtumat-osiosta sekä muun muassa Tammelan kunnan Facebook-sivulta.

Selkokirjallisuus

Tammelan kirjastossa on selkokirjallisuutta lapsille ja nuorille. Selkokirjakokoelmat sisältävät selkokielellä kirjoitettuja kirjoja ja tekstikokoelmia sekä selkomukautuksia kirjoista.

Tiedonhankinnan ja kirjastonkäytön opastus

Tiedonhankinnan ja kirjastonkäytön opastusta tarjotaan yläkoulun aloittaneille seiskaluokkalaisille syyslukukauden loppupuolella. Lisäksi kirjasto järjestää opettajan pyynnöstä opastuksia muillekin vuosiluokille, kuten opetussuunnitelmaan liittyviä kirjastokäyntejä 3. luokkalaisille.

Vieraskielinen kirjallisuus

Tammelan kirjastossa on pieni valikoima vieraskielistä lasten ja nuorten kirjallisuutta vieraiden kielten oppimisen tueksi. Kirjastosta löytyy muun muassa varhaiskasvatuksen englanninkieliset kielikylpykirjat sekä muutamia kuvakirjoja ja lukuromaaneja lapsille, nuorille ja aikuistuville nuorille.

Monikielinen kirjasto tarjoaa mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla äidinkielellä. Tilaamme tarvittaessa monikielisestä kirjastosta luettavaa vieraskieliselle väestölle.

Lukunautti-hanke

Lukunautti-hanke on Tammelan kunnan lukemisen edistämisen hanke, jossa varhaiskasvatus, esi- ja alkuopetus tekevät yhteistyötä kirjaston kanssa. Lukunautti-hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama.

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen Lukunautti-kirjakassit

Lukunautti-kirjakassit kiertävät Tammelan päiväkotien varhaiskasvatus- ja esiopetusryhmissä sekä perhepäivähoidossa. Kirjakassien vaihdot ryhmien välillä tapahtuvat kirjaston laatimalla aikataululla, josta tiedotetaan toimintakausittain. Kassit kiertävät syksystä kevääseen ja palaavat kesällä kirjastolle. Kasseja on mahdollista kuljettaa kirjastoauton mukana ryhmältä toiselle sekä kirjaston ja ryhmien välillä.

Lukunautti-kirjakassit 0–4 vuotiaiden päiväkotiryhmille

Lukunautti-kirjakassit 3–6 vuotiaiden päiväkotiryhmille

Lukunautti-kirjakassit perhepäivähoitoon

Lukunautti-kirjakasseihin liittyviä tulostettavia materiaaleja

Alkuopetuksen Lukunautti-kirjasarjat

Alkuopetuksen käyttöön hankitaan kirjastosta lainattavia kirjasarjoja syksyn 2021 aikana.