Haku

Omatoimikirjasto

Omatoimikirjasto on kirjasto, jota asiakas voi käyttää omatoimisesti kirjaston palveluaukioloaikojen ulkopuolella. Asiointi tapahtuu täysin itsepalveluna.

Samalla käyttöoikeudella pääsee käyttämään kaikkia Louna-kirjastojen omatoimikirjastoja. Kunkin kirjaston omatoimikirjaston toimintaperiaatteet ovat yhtenäiset. Myös omatoimikirjastojen laitteisto on jokaisessa Louna-kirjastossa samanlainen.

Aukioloajat

Louna-kirjastoja on mahdollista käyttää omatoimisesti joka päivä klo 7–21. Omatoimikirjastot ovat avoinna myös viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Kirjaston henkilökunta opastaa omatoimikirjaston käytössä ja käyttöoikeuden hakemisessa asiakaspalveluaikoina. Kirjastokohtaiset asiakaspalveluajat voi tarkistaa palvelupisteiden yhteystietosivulta.

Käyttöoikeuden hakeminen

Omatoimikirjaston käyttöoikeutta haetaan kirjallisesti kirjaston asiakaspalvelusta.

Alle 15-vuotiaalle asiakkaalle käyttöoikeuden hakee hänen huoltajansa. Huoltaja vastaa, että alle 15-vuotias noudattaa omatoimikirjaston käyttösääntöjä.

Kulkeminen kirjastotiloihin

Kirjaston sisälle pääsee Louna-kirjastojen kirjastokortilla, jonka haltijalle on myönnetty henkilökohtainen käyttöoikeus omatoimikirjastoon.

Kirjastoon kirjaudutaan lukemalla kirjastokortti ulko-ovella sijaitsevassa lukijalaitteessa, johon näppäillään henkilökohtainen tunnusluku. Onnistuneen sisäänkirjautumisen jälkeen ovi avautuu sähköisesti.

Palveluaukioloajan päättyessä ne kirjastotilassa olevat asiakkaat, jotka jatkavat asiointiaan omatoimiajalla, kirjautuvat automaatilla kirjastokorttia ja tunnuslukua käyttäen.

Palvelut omatoimiaikana

Kirjastossa on käytössä automaatit, joilla asiakas voi lainata, palauttaa ja uusia lainoja sekä tarkastella asiakastietojaan. Asiakas voi lisäksi saapumisilmoituksen saatuaan noutaa varaamansa aineiston varaushyllystä ja lainata sen automaatilla.

Omatoimiaikana kirjastoa voi käyttää myös esimerkiksi opiskeluun tai lehtien lukemiseen. Kirjaston asiakastietokoneet ovat omatoimiaikana käytössä normaalisti.

Tulostuslaitteiden käyttö sekä liikuntavälineiden, kaukolainojen ja videopelien lainaus ovat mahdollisia asiakaspalveluaikoina. Varaamalla videopelin etukäteen voit lainata sen myös omatoimiaikana.

Maksuja voi maksaa kirjaston asiakaspalveluaikoina.

Omatoimikirjaston käyttösäännöt

Asiakas sitoutuu omatoimikirjaston kulloinkin voimassa oleviin käyttösääntöihin hakemalla omatoimikirjaston käyttöoikeutta.

Kirjastossa asioivan tulee noudattaa käyttösääntöjä kokonaisuudessaan riippumatta siitä, onko hän kirjautunut omatoimikirjastoon.

Louna-kirjastojen omatoimikirjaston käyttösäännöt 21.3.2022 alkaen.

Kirjastokohtaisia huomioita

Forssa

 • - Varattavien tilojen avainten nouto vain asiakaspalveluaikoina.
 • - Aamun sanomalehdet (Forssan Lehti, Helsingin Sanomat, Hämeen Sanomat ja Turun Sanomat) löytyvät pääsisäänkäynnin tuulikaapin postilaatikosta, josta ne voi ottaa luettavaksi kirjaston lehtilukusaliin.

Humppila

 • - Varattavien tilojen avainten nouto vain asiakaspalveluaikoina.
 • - Liikuntaseteleiden myynti ja muut kassapalvelut vain asiakaspalveluaikoina.
 • - Aamun sanomalehdet löytyvät sisäänkäynnin viereisestä korista, josta ne voi ottaa luettavaksi kirjaston puolelle.

Jokioinen

 • - Kuntosalikorttien myynti ja muut kassapalvelut vain asiakaspalveluaikoina.
 • - Ryhmä- ja lukutilan varaukset omatoimiajalla, kysy lisää asiakaspalvelusta.
 • - Aamun sanomalehdet löytyvät sisäänkäynnin viereisestä laatikosta, josta ne voi ottaa luettavaksi kirjaston lehtienlukusaliin.

Tammela

 • - Sisälle voi kulkea pääovesta myös silloin, kun kunnan muut palvelut ovat auki (aamupäivällä). Tällöin omatoimikirjaston käyttöoikeutta tai kirjautumista ei tarvita.
 • - Asiakkaan tulee käyttää vain kirjaston tiloja, jotka ovat kunnantalon 1. kerroksessa. Käyttöoikeus ei koske hissiä, portaita tai muita kuin kirjaston tiloja.
 • - Kuntosalikorttien myynti ja muut kassapalvelut vain asiakaspalveluaikoina.

Ypäjä

 • - Itsepalveluaikana sisäänkäynti sivuoven kautta. Esteetön sisäänpääsy.
 • - Aikuisten scifi-kirjallisuuden huone kiinni itsepalveluaikana. Aikuisten scifi-kirjallisuuden varaaminen tällöin vain etukäteisvarauksella.
 • - Aamun sanomalehdet löytyvät sisäänkäynnin viereisestä postilaatikosta, josta ne voi ottaa luettavaksi kirjaston puolelle.