Haku

Ohjeita e-aineistojen käyttöön

E-kirjojen lainaaminen

Louna-kirjastoissa on käytössä e-kirjojen/e-äänikirjojen lainausjärjestelmä Ellibs. Voit ladata niitä tietokoneellesi, älypuhelimeen, tablettiin tai muuhun lukulaitteeseen. Kokoelma sisältää jo satoja e-kirjoja ja e-äänikirjoja, sekä kauno- että tietokirjallisuutta.

Lainaamiseen tarvitaan kirjastokortin numero ja 4-numeroinen PIN-koodi, jonka saa kirjastosta henkilökohtaisella käynnillä.

Kun kirjaudut palveluun ensimmäistä kertaa, sinua pyydetään tallentamaan syntymävuosi ja sukupuoli. Antamiasi tietoja käytetään kokoelman sisällön kehittämiseen ja käytön profiiliperusteiseen tilastointiin.

Kansikuvanäytöllä uusimmat hankinnat näkyvät ensimmäisenä. Kirjoihin on merkitty onko kyseessä e-kirja vai e-äänikirja. Kirjat ovat joko Lainattavissa- tai Varattavissa -tilassa.

Kokoelmaa voi rajata ja lajitella monin tavoin.

Vaihtoehto 1: Lue selaimessa 

Louna-kirjastojen Ellibs-kirjakokoelma (avautuu uuteen välilehteen)

Valtaosaa e-kirjoista (ePUB-tiedostot) on mahdollista lukea selaimella, jolloin erillistä laitteeseen asennettavaa lukuohjelmaa ei enää tarvita. Valitse silloin "Lue selaimessa" -vaihtoehto. Kaikkien kirjojen kohdalla tätä vaihtoehtoa ei ole! E-äänikirjoilla valitse "Kuuntele". Lukeminen/kuunteleminen selaimella toimii varmimmin selainohjelmien uusimmilla versioilla.

Lukeminen/kuunteleminen selaimella edellyttää jatkuvaa verkkoyhteyttä. Jos verkkoyhteys katkeaa, kirjan lukemista voi jatkaa, kun verkkoyhteys palautuu.

Lainatut kirjat näet omasta kirjahyllystäsi. Kirjahyllyn kautta pääset jatkamaan lukemista/kuuntelemista. Kirja pysyy lainattuna valitun laina-ajan tai siihen asti kunnes päätät palauttaa kirjan.

Vaihtoehto 2: Käytä Ellibs-mobiilisovellusta

Jos käytössäsi on Android- tai iOS-laite, voit ladata maksuttoman Ellibs-mobiilisovelluksen Google Play -kaupasta tai App Storesta. HUOM! Jos et aio ostaa kirjoja, voit ohittaa kaikki Ellibs-tilin perustamiseen liittyvät valinnat.

Valitse sovelluksen valikosta Louna-kirjastot.

Sovelluksella voit selata, lainata ja varata e-kirjoja ja -äänikirjoja. Lainaaminen, varaaminen ja e-kirjojen lukeminen vaativat verkkoyhteyden. E-äänikirjat voi ladata omalle laitteelle ja kunnella ilman että internetyhteys on päällä. Lataaminen tapahtuu "Oma kirjahylly" -näkymästä, napauttamalla kirjan kansikuvan alla sijaitsevaa "Lataa"-painiketta.

Sovelluksella lainaamasi kirjat ovat luettavissa myös verkkoselaimella ja päinvastoin. Voit siis käyttää kumpaakin lukutapaa samanaikaisesti.

Vaihtoehto 3: Lue lukuohjelmalla - lukuohjelmaa tarvitaan vain jos haluat lukea e-kirjaa niin, että internetyhteys ei ole päällä!

Jos siis haluat lukea e-kirjaa niin, että et ole jatkuvan internetyhteyden äärellä, niin e-kirja pitää ladata kokonaisuudessaan lukuohjelmaan tietokoneelle tai mobiililaitteelle.

Lisäohjeita ja tietoa lukuohjelmien käyttöönotosta tämän sivun lopussa.

Oma kirjahylly

Kirjauduttuasi Ellibs-palveluun kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla näet Oma kirjahylly -sivulta lainasi, varauksesi, aikaisemmat lainasi jne. Lainassa olevat voi palauttaa Palauta laina -toiminnolla. E-kirjojen lainat eivät näy louna.finna.fi-verkkokirjaston lainoissa.

E-kirjan/e-äänikirjan varaaminen

Voit varata kirjan Tee Varaus -toiminnolla. Jos et ole kirjautuneena, kirjaudu ensin palveluun. Syötä sitten avautuvaan ikkunaan sähköpostiosoitteesi. Saat ilmoituksen sähköpostiisi heti, kun kirja on käytössäsi omassa kirjahyllyssäsi. Laina-aika alkaa kulua välittömästi kirjan siirryttyä omaan kirjahyllyysi. Varaaminen on maksutonta.

Rajoitukset

Sinulla voi olla enintään 3 lainaa ja 5 varausta kerrallaan.

Palauttaminen 

E-kirjat/e-äänikirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä. HUOM! Voit palauttaa kirjan myös ennen laina-ajan päättymistä - näin nopeutat e-kirjojen kiertoa.

Lukuohjelmista

Lukuohjelman käyttöönotossa tarvitaan sähköpostiosoite, jonka avulla voit luoda tunnukset Adoben sivulla (avautuu uuteen välilehteen).

Adobe-tunnuksia tarvitaan e-kirjojen digitaalisten suojaustekniikoiden takia.

Älypuhelimille, tableteille ja lukulaitteille Ellibs suosittelee ensisijaisena lukusovelluksena Ellibs-sovellusta. Ladattavien tiedostojen käytön osalta mobiililaitteille suositellaan Adobe Digital Editions- tai vaihtoehtoisesti Aldiko-sovellusta. Sovellukset voi asentaa Google Play -kaupasta tai App Storesta.

Tietokoneille (Windows tai Mac) sopivan Adobe Digital Editions -lukuohjelman saa asennettua Ellibsin sivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Asennuksen jälkeen valtuuta sovellus/lukuohjelma Adobe ID –tunnuksellasi. Jos et tee sitä heti asennuksen jälkeen, valtuutusta kysytään ensimmäisen kirjalainauksen yhteydessä.